Hoppa till sidans innehåll

Tävling fakta


De största tävlingsgrenarna inom kanot är Sprint (Racing) och Maraton.

 

Läs mer om Kanot-Sprint här!026_2

 

 

Läs mer om Kanot-Maraton här!

28

__________________________________________________________________

 

St.Erikspaddeln. Stockholmscup i Sprint.

Tävlingen är utformad som en träningstävling.

Från simkunniga nybörjare t.o.m. 16 år (nybörjare eller erfarna) samt ledare. En förälder från varje klubb håller i anmälan till tävlingen, transportlogestik samt är lagledare på plats. Tävlingen är utformad som en träningstävling i olika åldersklasser och uppdelat tjejer och killar. Tävlingen är utspridd under sommaren vid ca 6 tillfällen vardagkväll eller helgdag på olika Stockholmskanotklubbar. Alla deltagare får medalj, prisutdelning samt grillad korv och fika. Mycket uppskattad tävling på ett enkelt och roligt sätt som de flesta ungdomar får garanterat mersmak av. Alla deltagare ges poäng, alla som paddlar i mål  först i de olika kategorierna får poäng. På finaldagen i september räknas den sammaslagna poängen för alla klubbar och vinnarklubb får ta emot en vandringspokal som ära.

Kanoter, paddlar, flytvästar, ungdomarna m.m. ska packas och köras.  Ungdomarna behöver hjälp att att sätta på nummerlappar på kanoten, koll på att sitsen och fotstödet är justerat m.m. Utrustning kan lånas på klubben om man inte har eget. Föräldraenagemanget är stort och viktigt och bidrar också till gemenskap både för ungdomarna och sig själva, vilket gör att det blir roligare att paddla för ungdomarna.

001091 (2)

108

096163

 __________________________________________________________________

 

SUC = Senior Ungdoms Cup

JUC = Junior Ungdoms Cup

 

Vid ca 8 helger per paddelsäsong hålls Sveriges Ungdomscup i kanot på olika orter runt om i Sverige. Oftast ligger SUC och JUC på samma helger och orter. Ibland kan tävlingarna vara planerade att det är ett ungdomspaddelläger innan eller efter en tävlingshelg som man kan boka in mot en egen kostnad.

SUC/JUC är roliga helger där man möter hela Sveriges kanotklubbar som man både tävlar mot och lär känna och utbyter erfarenheter med. Ju fler man lär känna, desto roligare brukar det bli. Många ungdomar håller även kontakten övriga delen av året via t.ex. facebook, mejl, åker till varandra eller andra sätt. Bl.a. coach Conny är också bra på att sammanföra och möjliggöra läger med fler klubbar!

Oftast åker man till tävlingsorten kvällen innan tävlingarna för att resa klubbtält (där man pausar, äter mellanmål och byter om under tävlingen), lastar av kanoterna m.m. Man bor i blandade stora och små rum, föräldrar och ungdomar tillsammans på vandrarhem, stugbyar och andra sätt som passar bäst och oftast klubben kommer överens om. Deltagarna brukar ha lunchkuponger. Åter igen är föräldraenagemanget viktigt här för att köra alla och allt, hjälpa, stödja, peppa och heja på ungdomarna. Självklart tar vi hand om varandras ungdomar likväl.

  

DSC_0272

__________________________________________________________________

 

Varje år hålls SM i Sprint och Maraton på olika platser i Sverige.

 

Under SM-veckan i Sprint bor klubben tillsammans på SM-orten. Ett större klubbläger slås upp vid tävlingsplatsen då nästan alla klubbens paddlare är med och tävlar och många familjemedlemmar är med. SM år 2012 var vi ca 52 pers totalt från Vaxholm!

Vi bor gemensamt och bokar upp ett boende där vi kan ha gemensamma måltider, samlingar, aktiviteter, skjutsningar till och från tävlingsplatsen m.m. Vi delar upp oss i matlag, olika ansvarsområden inom tävlingsplatsen, har en tidsansvarig, flera lagledare m.m. Alla är vi föräldrar och bidrar var och en på olika sätt. En rolig och intensiv vecka som brukar bli årets händelse för klubben!

 

DSC_0691

 

SM i Maraton är på liknande sätt som ovan men hålls endast under en helg, oftast mitt inne i en stad. Ca hälften av klubben deltar här.

__________________________________________________________________

 

Kanottermer

När man tittar och hejar på en kanottävling kan man höra termer som t.ex. "ligga på vågen", "måljuck", "heppa", "vändningstaktik" m.m. Vad betyder det egentigen?

Läs om tävlingstips & termer kanot här!

_________________________________________________________

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:21 Skribent: Madeleine Tingström

  

  

Ica Waxholm

 

 Frode varv & marina

 

ACTIVE TENSE ERRA SPORT TRÄNINGSKLÄDER

 

  Nordisk Yacht Assurance Waxholm

 

 

Resarö Marina

 

ERREA SPORT VKS TRÄNINGSKLÄDER 

Postadress:
Vaxholms Kanotsällskap - Kanot
Sjösportcenter,Eriksö
18537 Vaxholm

Kontakt:
Tel: 0854132031
E-post: medlem@vaxholmkanot....

Se all info