Hoppa till sidans innehåll

Världens häftigaste Kanotlopp!! Maraton Världs serie i Spanien och Portugal

30 JUL 2012 12:15
Läs förbundskpaten Erik G:s rapport från Riba De Sella i Maraton World Series i Spanien och från Crestuma i Portugal ! Maraton Rockar!
  • Skapad: 30 JUL 2012 12:15

Svenskt brons i Riba De Sella!!

(Maraton, World Series,  Spanien) Det blev svenskt K2 brons genom Michaela Lindblad / Emma Andersson då World Series fortsatte i Spanien på Lördagskvällen. Tjejerna körde ett taktiskt utmärkt lopp i de tuffa förhållandena och var tätt inpå Spanien som vann före Argentina. Grabbarna Rasmus Jaruta / Joakim Lindbergs lopp var ett av de hårdaste någonsin i Riba Del Sella. Minst 10 kanoter från 6 länder hade medaljer från tidigare VM med sig, utöver ett 20-tal mycket starka båtar från Maratons gigant-land just nu, Spanien. Våra svenska framtidslöften hade en mycket bra resa ner för forsarna och slutade på 23 plats. Vann gjorde fjolårssegrarna och regerande världsmästarna Alvaro Fernandez och Bouzan Sanchez.

 

Kolla videon!!

 > http://www.youtube.com/watch?v=gn-NurZ7w34&feature=youtube_gdata_player .

 

Riba Medaljörer

 

Michaela Lindbladh och Emma Andersson – Brons  i ”Ribban”, den första svenska dammedaljen någonsin i detta kanotisterna spanska vasalopp

Bra avslutning på Sydeuropatouren

Maratonlandslaget har precis avslutat sin Sydeuropatour, som bärjade med Cretuma Marathon förra helgen och nu avslutades med Riba del Sella, världens kanske största maratonlopp sett till både tävling och inramning, i Asturien i norra Spanien. Våra svenska framtidslöften har gjort mycket bra ifrån sig. Tjejernas dubbelseger i Portugal förra helgen och nu medalj i ”Ribban” talar för sig självt, men även grabbarnas medlaj i Portugal och att lyckas med topp 25 i det enorma startfältet i de extrema förhållandena här i ”Ribban” vid första försöket är BRA!

 

 

Dramatiska lopp

Både dam och herrloppet blev dramatiska, det blir de alltid i detta utmaningarnas lopp, med några av de allra bästa kanotisterna världen har på maratonsidan.  10-faldige världsmästaren Manuel Busto med partner fick bryta efter halva loppet, men regerande K2-världsmästarna Bouzan/Fernandez tog kommandot före Argentinas Pinto/Mozzicafredo, Sydafrikas Anthony Stott/Cameron Shoeman och tjeckerna Adam/Odvarko, alla medaljörer i de senaste världsmästerskapen. Spanjorerna formligan bars fram av publiken och vann storstilat. Tjejernas lopp blev även det dramatiskt. Eftersom de startar mitt i herrloppet (alla startar samtidigt), var det att kämpa med massor av herrbåtar förutom att slå tjejerna. Spanien och Argentina tog kommandot, men våra svenska tjejer hängde med utmärkt ända in i mål. Att lyckas första gången man kör ”Ribban” är starkt!

 

Världens största kanottävling – och den häftigaste!

Ribadesella är en kanottävling utöver det vanliga. I år startade omkring 1300 kanoter från 17 länder, de flesta i K2. Loppet sträcker sig 20 km från Arriondes längs rio sella ner till staden Ribadesella. Banan är full av forsar och långa sträckor med mycket grunda partier mellan 5-15 cm djupt på sina ställen, men med en relativt normal avslutning de sista 3 kilometrarna. Publiken är tät längs hela banan med över 60.000 åskådare. Folkfesten är enorm, riktigt spansk och stämningen därefter – helt fantastisk. Kanotisterna är stora stjärnor, de bästa riktiga kungar och drottningar som alla känner till, vill träffa och jagar.

På grund av de mycket speciella förhållandena med grunda partier där publiken kan stå ute i vattnet kommer de väldigt nära de tävlande. Inramningen är fantastisk, publik längs hela banan, ett tåg och vägar där man kan följa loppet och bara såå mycket fest.

Målgången är mitt i stan med efterföljande prisutdelning på torget bara några minuter efter målgång med tusentals åskådare som skapar en öronbedövande atmosfär.

Publiksiffran vid starten paserade 20.000 långt innan start och stämmningen var  underbar – kolla videon

 > http://www.youtube.com/watch?v=gn-NurZ7w34&feature=youtube_gdata_player  .

 

 

Riba Startomr

Startområdet – 20.000 förväntansfulla i publiken…..

 

Riba start

  

… och 2.500 nervösa startande…

 

Tuff  bana - bra förberedelser gav resultat!

Vid startögonblicket sitter kanotisternas paddlar fast i en ställning 5 meter från vattenkanten där kanoterna ligger. Startkommandot börjar 2 minuter innan starten går med att man spelar (och sjunger!!) den Austuriska nationella hymnen. När hymnen är över går starten, paddlarna lossar från ställningen och de omkring 2000 kanotisterna rusar ner mot kanoterna och ut i floden som endast är 1-2 decimeter djup. På startposition 1-30 är det K2 seniorer herrar toppsidade spanska kanoter och intertnationella landslagkanoter därefter följer resterande fältet med K1or och dam K2or. De svenska herrarna hade här en toppposition med startnummer 11 brevid recordhållaren av ribadesella med 11 segrar Julio Martinez Gomez. Damerna var längre in i smeten med startnummer 326 och hade omkring 200 meter fram till startposition 1 som fjolårssegrarna och regerande världsmästarna från spanien hade. De valde att springa första biten, vilket tog dem framåt i fältet på ett bra sätt.

 

Riba före start

Startförberedelser – kolla djupet!!

Det stora startfältet ger inga utrymmen för mistag då en felmanövrering i någon fors kan resultera i gigantiska krockar. De båda svenska kanoterna har därför under veckan tränat på bansträckningen och försökt memorera forsar, stenar och strömmar. Detta visade sig vara effektivt  - herrarna lyckades kapa drygt 1 timme från första passet nerför Rio Sella till tävlingsdagen. Damerna hade även de en mycket bra utveckling och lyckades tidigt och bra bemästra de spanska strömmarna.

 

Ett måste för Kanotister!

Många svenskar har genom åren varit här och provat lyckan på Rio Sella. Bara två svenska par har sedan starten 1951 lyckats gå segrande ur tävlingen. Först ut var Rolf Lundström och Lars-Inge Lindqvist 1958, därefter Bengt Lingfors och Bengt Winbladh 1963. Segrarnas namn ristas in i sten vid bron, att sparas för evigheten!

Ribadesella är ett lopp som verkligen bör upplevas, jag tvivlar på att det finns något i kanotvärlden som liknar detta! Ett måste för alla kanotister någon gång under karriären!

Nu väntar den svenska deltävlingen i Marathon World Series, Dalsland Kanotmaraton, den 12 Augusti.

 

Riba prispall

Härligt med svenskar på prispallen!

Bästa hälsningar

 

Erik Gustafsson och Maraton landslaget

 

Som vanligt hör gärna av er med frågor eller funderingar till 070-241 26 08

 

 

Crestuma, PORTUGAL

Svensk Dubbelseger i World Marathon Series, Crestuma, Portugal!!

Det blev dubelseger för Emma Andersson och Mikaela Lindblad när World Marathon Series fortsatte med Crestuma Marathon sent på söndagskvällen.  Rasmus Jaruta körde dessutom in på silverplats bakom förra årets Europamästare och flerfaldige VM-medaljören, hemmasonen  Jose Ramaho, Crestuma, Portugal. Mycket bra prestationer i stark värme på den tuffa banan  där VM avgjordes 2009. Senast svenskar vann Crestuma marathon var 1987, då Peter Jonsson/Robert Eng vann K2 och Stefan Gustafsson K1.

bild 3

Crestuma och Ribadesella

Maratonlandslaget, som består av Rasmus Jaruta, Joakim Linberg, Michaela Lindblad och Emma Andersson befinner sig just nu i portugal och har precis avslutat det första racet Crestuma marathon.  Crestuma, strax norr om Porto i norra Portugal, är en beprövad tävlingsplats för internationella maraton tävlingar. Där har körts värlscuper 2004 och 2005 och dessutom  VM 2009, men de har arrangerat världscuper sedan början på 80-talet. Banan är skumpig och speciell för oss svenskar som är vana vid att paddla i lugna vatten.

 Tävlingen var 22.5 km för herrar och 18.5 km för damerna med  5 respketive 4 lyft. Starten var en så kallad Le-Mans-start där samtliga kanotister startar på land, herrar och damer tillsammans. Kanotisterna startade 50 meter upp på stranden med kanoterna väntandes vid vattnet. När startskottet gick sprang alla mot kanoterna, hoppade i och satte fart tvärs över den kraftigt strömmande Douro river som också bjöd på starka vindar och ett riktigt varmt väder. De svenska herrarna startade mycket bra, där både Joakim Lindberg och Rasmus Jaruta knep en plats i första klungan i det drygt 40 talet starka elitfältet. Mitt ute på den kraftigt strömmande floden blev Joakim  påkörd och ramlade i precis innan första vändningen. Liggandes i vattnet drev Joakim snabbt flera hundra meter i fel riktning innan han fick hjälp av en båt upp i kanoten och började jaga ifatt det övriga fältet.  

Michaela Lindblad och Emma Andersson tog direkt kommandot  i damernas lopp genom en mycket bra start med full kontroll i de hårda förhållandena. Efter andra lyftet fick Michaela problem med rodret vilket gjorde framfarten i de tuffa  förhållandena än svårare. Trots det lyckades hon hänga med i täten.

Rasmus Jaruta slutade på andra plats tät efter  fjolårets EM segrare Jose Ramalho från portugal.  Joakim Lindberg gjorde en riktigt stark upphämtning, plockade placering efter placering och slutade på en 8 plats. Starkt kört!

I damernas lopp var den svenska dominansen total med dubbelt svenskt i topp. Emma Andersson tog hem segern före Michaela Lindbald följd av Portugisiskan Vanessa Tomas.

Den andra deltävlingen i World Maraton Series  för svensk del är nu avslutad. Ett mycket väl genomfört lopp med 3 medaljörer av 4 möjliga. De unga svenska kanotisterna har lärt sig mycket av de hårda förhållandena. Som vanligt i Crestuma togs vi omhand på ett imponerande bra sätt av arrangörerna, med nya kanoter och allt som här till.  

 

World Series Laget

 

Nu väntar Riba Del Sella!

Nu väntar samträning under Måndag och Tisdag innan laget beger sig 60 mil norr ut till spanien där maratonlandslaget ska köra det berömda Riba del Ssella. Där är det K2 som gäller, med MYCKET starka startfält i denna världens största och mest prestigefulla maratontävling.  Rykten säger att det är ont om vatten i Sella River, vilket enligt spaniorerna själva innebär ännu tuffare förhållanden än vanligt.  Samma ryktena gör också gällande att herrarnas K2 kommer att bjuda på ett av de mest välmeriterade startfälten någonsin, med 10 båtar som tagit medaljer eller vunnit VM. Ingen svensk har lyckats vinna ”Ribban” sedan 1958, då Rolf Lundström och Lars-Inge Lindkvist vann loppet som redan då var mycket stort.

Vi ser med spänning fram mot att få komma igång och reka banan på onsdag i ribadesella.

 

Bästa hälsningar

Erik Gustafsson och Maraton landslaget

Som vanligt är ni hjärtligt välkomna att höra av er till mig på 070-241 26 08

 

Crestuma bild

Skribent: Stefan Gustafsson

  

  

Ica Waxholm

 

 Frode varv & marina

 

ACTIVE TENSE ERRA SPORT TRÄNINGSKLÄDER

 

  Nordisk Yacht Assurance Waxholm

 

 

Resarö Marina

 

ERREA SPORT VKS TRÄNINGSKLÄDER 

Postadress:
Vaxholms Kanotsällskap - Kanot
Sjösportcenter,Eriksö
18537 Vaxholm

Kontakt:
Tel: 0854132031
E-post: medlem@vaxholmkanot....

Se all info