Hoppa till sidans innehåll

J-VM Silver och Brons till Vaxholm vid Världsmästerskapen i Singapore!!

26 OKT 2011 17:10
Linnea Stensils tog både silver och brons vid Junior-VM i Singapore!
Vilka lopp! Vilken stämning! I årets sista två lopp, i 35-gradig värme och fler deltagande nationer än någonsin - då slog hon till, vår suveräna Linnea. Först brons i K1 med vå ungerskor före sig, sedan silver i K2 dagen efter tillsammans med Cajsa Zeidler, slagna endast av ungerskorna.
  • Uppdaterad: 08 APR 2018 20:02

Det kan synas som en dröm att få byta höstrusket och träningen i kylan och regnet mot en vecka på andra sidan jordklotet. Men, att prestera i världstopp är ingen lätt uppggift.

 

Linneas vilja gav henne bronset i K1

I tryckande fuktig värme óch tidvis skvalpiga vatten gav inte Linnea bort något gratis. Hon var suverän i lyften. Bra teknik och hennes starka kondition gav utslag i värmen redan i första lyftet där flera konkurrenter åkta av klungan. Sedan följdes de åt, de tre-fyra tjejer som kunde följa tempot, tills Dora Lucz från Ungern bröt sig loss efter att Linnea tagit ledningen ut på fjärde varvet efter ett mycjket snabbt lyft. Linnea och den andra ungerskan, Vanda Kizli, körde sedan tillsammans till sista lyftet, jagade närmast av brittiskan Vicky Croucher som låg c:a 50 meter efer under i stort sett halva loppet och vägrade ge sig. Strax efeter henne den andra brittiskan i fältet, Alice Haws, samt sydafrikanskan Emma Horner. Det blev en spurtstrid, en lång sådan, där Linnea slutligen kunde ta hem en härlig bronsmedalj. Och, alla, KOM IHÅG - Linnea har ett år kvar som Junior!!

 

Orädda tjejer med rätt inställning gav Silver!

Dagen efter var det dax för K2. Två laddade svenska tjejer, Linnea och Cajsa, coachades fint av Susanne Gunnarsson som ju har 5 VM-guld och alltså massor av erfarenhet. Loppet blev mycket tufft. In till första lyftet var de två ungerska kanoterna, Sverige, Italien och Sydafrika. Men, redan efter andra lyftet av totalt fyra ryckte den första ungerska kanoten och gick loss, meda Linnea och Cajsa tillsammans med den andra ungerska besättningen föröskte jaga ikapp. Våra svenska tjejer drog och slet och tappade inte mycket - och inte fick de särskilt mycket hjälp av ungerskorna med farthållninjgen heller. I sista lyftet var våra svenska hjältinnor suveräna - de slet verkligen och på vilja, teknik och bra kondition lyckades de rycka ifrån ungerskorna redan 850 meter före mål och säkra silvret. Säkra förresten... i maraton är nästan inget säkert, de norska juniorkillarna slöog runt en meter före mållinjen med en säkrad silverpeng.... så det gäller ju att vara skärpt hela vägen ingeom loppet! Och, det var verkligen våra tjejer. Sen har vi ju det där med inställningen... redan efter ett varv fungerande inte punmpen som den skulle, och en bit in i loppet glappade en av tjejernas sits... tilläöt de att opåverkas av deta? Inte en sekund, de bara körde på, det fanns inte en tanke påp nåt annat än att ta den efterlängtade medaljen... SÅ ska man tänka, suveränt!!

 

Herrarnas K1 en fantasktisk upplevelse - och Jacke körde OK

Jacob Holst körde K1 i ett av tidernas mest rafflande lopp. Sydafrikanen Hank Mc Gregor körde ifrån direkt efter start, i ett fält som innehöll inte mindre än 5 tidigare världsmästare. Tempot var otroligt högt, Hank bara öste på och klungan växedrog stenhårt för att gå ikapp, så hårt att det senaste decenniets maratonsuverän Manuel Busto från Spanien inte orkade följa och bröt. Efter tre varv (av 7) hade sydafrikanen han ett försprång på 1min 20 s, men efter halva fjärde varvet var klungan om fyra kanotister ikapp! Sedan var det rafflande taktikkörning in till sista lyftet, med en klunga som jagade bakifrån. Just innan lyftet kom de i kapp, vilket gjorde lyftet till en riktig höjdare... Vilken stämning!

Först upp var hank, som rusade över lyftet, hoppad i kanoten i farten och körde i ett vansinnestempo mot sista vändningen 400 meter före mål, tätt följd av tjecken Peter Jambor som ett tag var hela tbvå minuter efter täten men körde ikapp på ett mycket imponserande sätt, och ungraren Mate Petrovics (ja, just det, son till världsmästaren från 1990 som ju en del minns...). Just innan vändningen möte de mycket stora väågor från en passerande båt, vilket Hank utnyttjade skickligt. Då de kom ut ur de översköljande vågorna hade han några längders försprång som han ökade ända in i mål.

Jacke då ? Körde bra från start, låg strax efter tätklu8ngan halva loppet, men tappade sedan. Han gjorde det ändå bra, det var ett extremt tufft lopp. Själva farten räcker, men som Jacke själv sade, nu vet jag hur jag ska göra för att nå den verkliga toppen - massor med kondition.

Mycket att lära

Mycket att lära från det här loppet... Hank Mc Gregor sade till mig i intervjun efter loppet att han "got fed up paddling alone" och väntade in klungan "couse I knew Im gonna win anyway..." hmmm... snakcka om självförtroende från denna kanotkonstnär som gör allt för "riskiminimering" i sina förberedelser. Hank kör i en specialdesignad kanot som passar honom perfket. En av de få som kör med släproder, allt för att minimera alla risker att något ska hända under loppet. Peter Jambors taktik var enligt honom själv att köra så jämt över alla varv som möjligt, då blir sluttiden bäst... och det lyckades ju fint! Petrovics, som låg i klungan hela tiden, sade att han kört så taktiskt som möjligt, bara tagit initiativ när han var tvungen (precis som sin far...) .... Sista lyftet blev avgörande, men avgörande på riktigt var uthållighet och kondition - utan en mycket hög sådan kapacitet kan man inte hänga med.

 

Mer tjejer...

Michaela Lindblad, som ju kört sina VM-förberedelser här i Vaxholm, slutade fyra i U23, ett mycket fint resultat. Sedan körde hon K2 med Emma Andresson, där de paddlade in på en bra sjättplats, c.a 1,5 min efter de segrande ungrarna. Även det bådar gott för framtiden! 

 

Sammantaget

Sammantaget ett BRA VM, och med Vaxholmska ögon ett MYCKET  bra VM. Och, det roliga är att till nästa år kan det bli ÄNNU bättre!!!

Vi Vaxholmare som var där och hjälpte till med att heja, vara värdar för vår sponsor VOLVO och ta hand om teamet var Ann-Sofie, Frida, hela familjen Stensils (Micke, Susanne, Elin och Julia). Och såklart Susanne Gunnarsson, som ju är vår förbundskapten. Vi fick uppleva väldigt mycket, med Linneas medaljer liksom Michaelas och Jackes lopp som inspirationskälla för hela den långa träningsvintern.

Och så jag förståss, med mikrofonen i högsta hugg...

Stefan

 

Foton kommer...

 

Skribent: Stefan Gustafsson

  

  

Ica Waxholm

 

 Frode varv & marina

 

ACTIVE TENSE ERRA SPORT TRÄNINGSKLÄDER

 

  Nordisk Yacht Assurance Waxholm

 

 

Resarö Marina

 

ERREA SPORT VKS TRÄNINGSKLÄDER 

Postadress:
Vaxholms Kanotsällskap - Kanot
Sjösportcenter,Eriksö
18537 Vaxholm

Kontakt:
Tel: 0854132031
E-post: medlem@vaxholmkanot....

Se all info